Måste det alltid vara en professionell som leder personer med psykiskt lidande rätt? Vissa skulle kanske svara ja på den frågan men inte alla. Kanske kan stödet komma från en lyssnande och omtänksam lekman? Det är vad RMHM står för. Man lyfter bland annat fram en företeelse som går under namnet peer support. Alltså på svenska ungefär: ”stöd mellan jämlikar”.
Det pågår redan idag arbete med peer support utifrån RMHM. Ett exempel är självhjälpsgrupper i Storbritannien för kvinnor med erfarenheter av att växa upp med sexuella övergrepp. Det finns även rörelser i vilka personer med erfarenhet av psykiatrisk vård, ibland tvångsvård, arbetar med att ge stöd åt personer som fastnat i psykiatrin utan att bli bättre.
Det finns också inslag av peer support i Ersta vändpunkt (dock leds dessa grupper av professionella). Grundtanken inom peer support är att det finns en risk i att fastna i ett medicinskt språk kring sina svårigheter, att det riskerar att leda till att man blir en ”kronisk psykiatripatient”. Det kan också ge en kraft att möta andra som påminner om en själv. Genom att bygga relationer till personer som varit i samma situation men tagit sig ur, blir det möjligt att bygga upp styrkan hos den drabbade att tro på ett annat liv.
I RMHM finns material som kan användas som stöd i den här typen av arbete. Det går ut på att utifrån de grundläggande frågorna – om vad personen varit med om och hur det påverkat hens liv – förstå sina mönster och ta sig vidare.
Inte heller det här fenomenet är något helt nytt. Anonyma Alkoholister (och Tolvstegsprogrammet som kommer därifrån) arbetar till exempel med peer support, men under andra benämningar. Ett av de senare stegen för att komma ur sitt missbruk – i Tolvstegsprogrammet – är att vara stöd för andra personer som inte kommit lika långt.
Peer support är ett fenomen som inte är så känt bland professionella, och det lärs sällan ut på olika utbildningar. På brittiska psykologförbundets hemsida – via The Power Threat Meaning Framework – finns fler kliniska exempel på hur peer support kan användas i praktiken.
Källor/ vidare läsning:
Ramverket för Makt, Hot och Mening – Översikt (2024), Appendix (1, 5 samt 12–13).
The Power Threat Meaning Framework (2018), Kapitel 8.