Originaldokumentet The Power Threat Meaning Framework (2018) avslutas med ett kapitel som heter ”Ways Forward”. Vägar framåt alltså. I det kapitlet listar författarna nio delar av samhället vars utveckling det här ramverket bör påverka. Det sammanfattande dokumentet (The Power Threat Meaning Framework – Overview) – som även finns på svenska – avslutas istället med en rad appendix. I dessa omnämns lyckade exempel i vilka man arbetat inom psykiatri och socialt arbete utifrån RMHMeller snarlika tankemodeller.
I vår mindmap har dessa två ambitioner slagits samman under rubriken ”Praktik”. Vi gör här små nedslag i viktiga samhällsområden där det förhållningssätt som RMHM står för kan leda till en positiv utveckling och där det redan nu finns positiva exempel på hur man kan arbeta med individen i sitt sammanhang.
I originaldokumentets kapitel ”Ways Forward” hänvisas till FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948). Främst betonas frågan om vilka juridiska rättigheter människor har, som är inskrivna i psykiatrin. Vad händer när de och psykiatrin inte är överens? Den konflikten leder oundvikligen till en ojämn maktbalans, tydligast exemplifierat med den tvångslagstiftning vårdpersonal kan använda sig av då ”patienten” inte bedöms veta sitt eget bästa.
Frågan om mänskliga rättigheter kopplas i RMHM sedan till en annan FN-text – Report of the Special Rapporteur on the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health (2017). I den går det att läsa att ett biomedicinskt förhållningssätt till behandling av psykiskt lidande – som inte på ett adekvat sätt förhåller sig till den drabbades sammanhang och relationer –inte längre kan anses förenligt med människors rätt till ett hälsosamt liv. Vidare står det i samma dokument att vi i framtiden bör överge den dominerande medicinska modellen och istället utgå ifrån sociala orsaker till psykisk ohälsa.
RMHM är ett förhållningssätt. Precis som föreslås i den nämnda FN-rapporten handlar det om att förstå människors lidande utifrån vad de varit med om. Ramverket utgår ifrån en bred vetenskaplig och filosofisk syn på människan, samhället och vetenskapen. Den är alltså inte en metod eller en manual. Den professionelle kan inte arbeta sig igenom de aktuella frågorna, i tur och ordning, och sedan säga sig vara ”klar”.
Inte heller är RMHM linjärt. De frågor som finns som stöd för arbetet – om vad en person varit med om, hur hen uppfattat det och vad hen gjort för att överleva – kan de inblandade behöva gå ut och in i många gånger. Arbetet för att en person ska leva med mindre lidande kan bestå av att omformulera de narrativ som bildar personens självförståelse. Det kan vara ett långsamt och långsiktigt arbete. Genom att det skapas ett nytt sätt att se på sig själv så kan även nya vägar framåt synliggöras.
Men – som sagt – RMHM är inte en terapimetod. Det är ett sätt att tänka om människor som kan prägla samhället och var och ens förståelse av eget och andras lidande och tillkortakommanden. Det handlar inte bara om vård och behandling. Även skola, omsorg, institutionsvård och människors vardag kan påverkas av det här förhållningssättet.
Här kan du klicka vidare och läsa korta beskrivningar av hur RMHM kan ha ett positivt inflytande på olika delar av samhället. Det skulle innebära ett stort steg i den riktning som pekades ut i den FN-rapport som nämndes ovan. Kanske skulle det vara ett steg mot att vända på den globala hälsokris som vissa menar att den ökande psykiska ohälsan utgör.
Källor/ vidare läsning:
Ramverket för Makt, Hot och Mening – Översikt (2024), Appendix.
The Power Threat Meaning Framework (2018), Kapitel 8.
Report of the Special Rapporteur on the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health (2017) A/HRC/35/21. FN.
Right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health – Report of the Special Rapporteur on the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health Summary (2020) A/HRC/44/48. FN.
Guidance on community mental health services – Promoting person-centred and rights-based approaches (2021) WHO.