The Power Threat Meaning Framework gavs ut av det brittiska psykologförbundet (British Psychological Association) år 2018. Fem år tidigare hade en grupp psykologer, terapeuter och läkare samlats med en gemensam bild av att den medicinska psykiatrin kommit till vägs ände. De var överens om att det behövdes en text som på ett vetenskapligt och vederhäftigt sätt synliggör den medicinska psykiatrins tillkortakommanden och som presenterar ett alternativt sätt att förstå lidandet.
Gruppen arbetade fram en sådan text och 2018 publicerades alltså The Power Threat Meaning Framework. I den finns en gedigen sammanfattning av den vetenskap och de teorier som ligger till grund för både den medicinska människosyn som präglar dagens psykiatri och en mer psykologisk och humanistisk bild av hur människor fungerar.
Det finns en sammanfattning av dokumentet (The Power Threat Meaning Framework – Overview, 2018) som även finns översatt till svenska – Ramverket för Makt, Hot och Mening – En översikt (2024).
Gruppen bakom Ramverket för Makt, Hot och Mening (RMHM) menar att texten är ett teoretiskt ”metaramverk”. Med det menar de att det är ett teoretiskt ramverk som överbryggar och inkluderarandra teorier. Det är alltså ingen manual. Snarare är det en teoretisk grund som kan ge legitimitet åt en mängd olika psykoterapeutiska metoder och andra insatser som förbättrar livet för personer med psykiskt lidande. Vissa av dessa metoder och insatser är diskvalificerade av dagens vårdsystem.
Innehållet i det här metaramverket är tänkt att sammanfattas i denna mindmap. Kortfattat handlar det just om det oöverblickbara misstag som psykiatrin gjort då de rationaliserat bort frågor som rör individens unika historia och då de skapat det system som nu helt dominerar diagnostik, vård och forskning inom psykiatrin.
Det har lett till att psykiatrin använder sig av samma typ av språkbruk som övriga sjukvården. Man använder ord som ”sjukdom”, ”syndrom”, ”dysreglering” och ”störningar”. Problemet är dock att forskare inte kunnat finna några generella biologiska orsaker till de tillstånd man givit namn. Därför har man inte heller hittat sätt att objektivt mäta om någon har en ”sjukdom” eller inte.
RMHM argumenterar för att både vården av psykiskt lidande och samhällets syn på psykiskt lidande behöver förändras. Vi behöver utgå ifrån var och ens erfarenheter, hur vi formats av det liv vi levt och lever. Texten tydliggör att det här inte bara är en åsikt. Det bygger på en stor mängd forskning och klinisk erfarenhet.
För upphovspersonerna bakom PTMF/RMHM har det varit viktigt att ekonomi inte ska vara en drivkraft i deras projekt. Därför kan texterna – både det brittiska originaldokumentet och alla översättningar – laddas ned gratis på British Psychological Associations hemsida. Det är en tydlig markering mot American Psychiatric Association vars diagnosmanual DSM i hög grad motiveras av ekonomiska intressen och som inte helt går att separera från läkemedelsindustrin.