Narrativ

Vem är du? Vilka är människorna i ditt liv? Vad är meningen med livet? Hur ser din omvärld ut?

Även om du inte omedelbart kan svara på dessa frågor med ord och färdiga meningar så har du troligen svar på dem inom dig. Alla har vi en sorts berättelser inom oss som gör vår självupplevelse och plats i världen begriplig. Det är centralt för vad det är att vara människa. Våra inre historier kan vara mer eller mindre utvecklade, mer eller mindre realistiska och mer eller mindre sammanhängande.

Ett narrativ är en sådan berättelse, som inte nödvändigtvis behöver uttalas med ord. Vi bär narrativ inom oss som byggs upp av våra erfarenheter och som hjälper oss att förstå oss själva och världen. De är del av vårt ofrånkomliga meningsskapande.

För den som är med om många svåra livshändelser riskerar de narrativ som bygger upp hens självförståelse, världsbild och samhällssyn att bli pessimistiska och kanske destruktiva, fragmentariska och repetitiva. Den vars narrativ snarare byggs av positiva erfarenheter ökar chansen att bygga upp en positiv och sammanhållen syn på livet, världen, den egna förmågan och på framtiden.

De narrativ vi börjar bygga upp under vår barndom går inte helt att skilja från de narrativ som finns i familjen, i skolan, i grannskapet och i den sociala grupp vi tillhör. När ett narrativ bärs av stora mängder människor, kanske hela samhällen, så kallas det för diskurser. Alla samhällen har diskurser som definierar ”rätt” och ”fel” samt ”gott” och ”ont”. Diskurser både formar individer och formas av individer.

Begreppet narrativ är centralt för att förstå vad det är att vara människa. Både som individ och samhällsvarelse. Därför har begreppet även en central plats i RMHM. Våra narrativ genomsyrar alla delar av ramverket. Det finns till exempel en tydlig relation mellan fenomenet narrativ och fenomenet makt. Olika berättelser har olika mycket plats och relevans i samhället. En hemlös person, till exempel, kan väcka mycket empati hos de flesta, men trots det kommer hens narrativ inte att ha så stor inverkan på samhällets organisation.

Om du vill läsa mer om begreppet narrativ kan du klicka vidare till rubriken ”Narrativ” under ”Grundläggande begrepp”. Där finns en mer ingående beskrivning av begreppet och dess relevans för RMHM.

Källor/ vidare läsning:

Ramverket för Makt, Hot och Mening – Översikt (2024), Del 5.

The Power Threat Meaning Framework (2018), Kapitel 3.