Centralt mönster nr 1: identitetsfrågor
Det finns en orsak till att det här centrala mönstret presenteras först i RMHM. Det rör nämligen frågor som gäller alla. Alla har en identitet och den kan vara mer eller mindre problematisk. Vem är jag i samhället? Är jag kvinna, man, tillhör jag en etnisk, politisk eller sexuell minoritet? Har jag någon funktionsnedsättning som påverkar min identitet? Även identiteter som på ytan ter sig priviligierade kan leda till utsatthet. Dock har statistiken visat att personer som har identiteter med låg status är vanligare inom psykiatrin, socialtjänst och kriminalvården.
Dynamik: Samhället innehåller maktstrukturer som både uttalat och outtalat skapar hierarkier. De hotman kan uppleva utifrån sin identitet är exempelvis marginalisering, nedvärdering, maktlöshet och fysiska hot. Den mening det kan få hos individen är till exempel skam, hjälplöshet och känslor av orättvisa. Vanliga hotresponser i det här centrala mönstret är exempelvis olika strategier för att reglera överväldigande känslor, hantera hot och att skapa sig en plats i en social grupp.
Subgrupper: I det här mönstret finns många subgrupper och de är svåra att sammanfatta. De grundar sig i att olika aspekter av våra identiteter kan försvåra livet – såsom kön, sexuell identitet, ursprung, arbete, social tillhörighet samt psykiska och fysiska funktioner.
Källor/ vidare läsning:
Ramverket för Makt, Hot och Mening – Översikt (2024), Del 4.
The Power Threat Meaning Framework (2018), Kapitel 6.