5

Centralt mönster nr 5: Att överleva nederlag, fastlåsning och kontaktlöshet

Ett visst lidande – att vara ledsen, orolig och nedstämd – är en del av allas våra liv. Men när man lever i långvariga situationer som väcker dessa känslor blir det ett stort problem. Det uppstår mönster som är svåra att ta sig ur. Livssituationer såsom att vara fast i arbetslöshet, en klasstillhörighet, en destruktiv relation, att vara fast i flyktingläger eller i något annat utanförskap kan leda till att man mår allt sämre. Och för den som mår allt sämre kan det bli än svårare att skapa en förändring. Det blir en negativ spiral som kan leda långt ned i sociala svårigheter och psykiskt lidande.

Dynamik: Att leva länge under omständigheter i vilka man känner sig maktlös (oavsett om den ojämlika maktfördelningen finns i familjen, i arbetslivet, i sociala sammanhang) kan det leda till psykisk ohälsa och lidande samt till sociala problem. Det hot man kan uppleva är uteslutning från viktiga sammanhang, att bli besegrad eller tillintetgjord, att förlora nödvändiga tillgångar eller att drabbas av utmattning. Den mening som kan uppstå i dessa sammanhang är till exempel att man skuldbelägger sig själv, förlorar tillit till andra, upplever ensamhet, känner sig besegrad, känner exkludering och vanmakt. Och de hotresponser som oftast utvecklas i det här centrala mönstret handlar om att skapa skydd, att se till att man inte drabbas av fler förluster, att man bestraffar sig själv, skapar kontroll eller hittar destruktiva sätt att skydda sig mot överväldigande känslor.

Submönster: Att förlora en kamp som varit viktig för en, något man kämpat för, såsom att komma in på arbetsmarknaden eller genomgå en klassresa, att få barn men inte riktigt ha förutsättningar för att ta hand om dem, att bli mobbad i skolan eller på en arbetsplats samt att inte få tillhörighet till den sociala grupp man strävat efter att ingå i.

Källor/ vidare läsning:

Ramverket för Makt, Hot och Mening – Översikt (2024), Del 4.

The Power Threat Meaning Framework (2018), Kapitel 4 och 6.