RMHM är inte ett sätt att förstå sjukdom. Det är ett sätt att förstå människors lidande. Vi är varelser som reagerar och formas av den omgivning vi möter. Ibland reagerar vi på sätt som blir destruktiva för oss själva. Dessa reaktioner beskrivs – enligt RMHM – inte bäst som sjukdom eller neurologiska avvikelser utan just som överlevnadsmekanismer som lett fel.
Eftersom RMHM utgår ifrån var och ens egna erfarenheter är det enligt det här ramverket inte möjligt att ha anspråk på att formulera generella och objektiva påståenden som gäller alla individer, eller ens alla individer i tydligt avgränsade grupper. I stället för att skapa fasta kategorier bygger RMHM:s förståelse av hur lidande uppstår på två samverkande faktorer. För det första vilka livssituationer som kan leda till destruktivitet. För det andra vilka responser vi människor kan utveckla när vi utsätts för pressande, hotfulla eller skrämmande livssituationer.
Tanken med att här kunna läsa om ”RMHM i ett helikopterperspektiv” är att hjälpa den intresserade att få en överblick, att tydliggöra den karta man behöver ha som grund för att sedan fördjupa sin kunskap. Den som har förstått kartan har sedan större förutsättningar för att intressera sig för de olika delarna av detta mångfacetterade ramverk.
Även om tanken med denna mindmap är att du som läsare ska kunna gå fram och tillbaka och förstå RMHM i din egen ordning – från helhet till detaljer och från detaljer till helhet – så har vi byggt upp en tydlig struktur. Syftet med den är att underlätta överblicken i helikopterperspektivet. Här kan du bland annat läsa om den grundläggande mekanism som är basen i den människosyn som RMHM står för, du kan läsa om orden ”sjuk” och ”frisk” samt om begreppen ”mönster” och ”narrativ”.
Källor/vidare läsning:
- Ramverket för Makt, Hot och Mening – Översikt (2024), Del 1 och 3.
- The Power Threat Meaning Framework (2018), Kapitel 6.