I denna mindmap kan du läsa sammanfattningar av RMHM:s omfattande teoretiska och vetenskapliga grundtext. Det kan vara bra att börja läsa sidan ”RMHM ur ett helikopterperspektiv” för att få en övergripande förståelse av detta ”metaramverk”. Efter det kan det vara lättare att sätta sig in i grundläggande begrepp, filosofin och vetenskapen bakom dem, samt sätta sig in i vad RMHM kan få för konsekvenser.
Den förståelse av människan som RMHM förmedlar är att människan inte uppstår ur en linjär kausalitet (att A alltid leder till B). Snarare byggs vi upp av en cirkulär kausalitet. Olika delar av livet – kropp och psyke – påverkar varandra ömsesidigt och det finns ingen tydlig startpunkt för den som ska förstå varför det blev som det blev.
En cirkulär förståelse kan med fördel prägla läsningen av denna mindmap.
Vi ger visserligen här rådet att börja med ”RMHM ur ett helikopterperspektiv” – för att möjliggöra en överblick – men i övrigt finns ingen exakt ordning i mindmapen. Det bästa är att vandra fram och tillbaka mellan olika begrepp och företeelser som har med varandra att göra och som ger ökad mening åt varandra. Till slut ger förståelsen av helheten en bättre förståelse av delarna och en bättre förståelse av delarna – i sin tur – en bättre förståelse av helheten.
Förhoppningsvis kan du även märka att helheten är större än summan av delarna.
Syftet med denna mindmap är att göra innehållet i RMHM så lättillgängligt som möjligt utan att förenkla. Grunddokumenten är – i vissa delar – svårläsliga och omfattande och vi har en övertygelse om att innehållet i det här ramverket kan presenteras på ett mer pedagogiskt sätt. Syftet är även att underlätta spridningen av RMHM i Sverige så att det på sikt kan prägla fler och fler verksamheters arbete.
Vi som skrivit och utarbetat denna mindmap är:
Fanny Marell – socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi. Hon har arbetat kliniskt i ungefär 30 år. I dagsläget handleder hon socialarbetare i olika yrkesroller samt bedriver psykoterapier och undervisar i privat regi. Hon handleder och undervisar på steg 1 i familjeterapi på Marie Cederschiölds Högskola. Fanny ansvarar även för handledarutbildningen på samma högskola. Slutligen undervisar Fanny på socionom- och psykoterapeutprogrammet på Stockholms universitet.
Markus Dencker – leg psykolog med omkring tio års arbete som familje- och miljöterapeut på Viksjö Gård Behandlingshem. Det arbetet ligger i linje med RMHM:s människosyn. Markus är numer delägare i Viksjö Gård Behandlingshem och arbetar med ledningsfrågor med särskild inriktning på teori och metod. Han har även arbetat som psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vid sidan om arbetet som psykolog har Markus skrivit om frågor som rör psykiskt lidande och om psykiatrins ensidigt medicinska syn på detta lidande. Han har bland annat givit ut boktrilogin Psyk 22 och grundat hemsidan Flytkraft.
Den här sidan har möjliggjorts med ekonomiskt bidrag från Viksjö Gård Psykoterapeutiskt Center och är ett samarbete mellan dem, Flytkraft och de två författarna. Ansvarig utgivare är Markus Dencker.