Centralt mönster nr 2: Relationssvårigheter – att överleva fastlåsning och nedvärdering
Att leva i destruktiva relationer med hot, våld och psykisk terror leder ofrånkomligen till psykisk påfrestning. Det här mönstret kan vara svårt att skilja från nästa i ordningen (”Centralt mönster nr 3: Svårigheter under uppväxten och brutna anknytningsrelationer”). Båda handlar om relationsproblem och skadad anknytning. Dock handlar det här centrala mönstret om att som vuxen leva under hot om våld, tvång eller nedvärdering och att inte kunna ta sig ur destruktiva relationer. Det är ett mönster som har ett samband med arbetslöshet, könsskillnader och krig samt som i dagens samhälle ofta leder till diagnoser såsom personlighetsstörningar, psykoser, PTSD och missbruk.
Dynamik: Ofta har det här mönstret en förhistoria i tidiga anknytningstrauman. Det kan leda till att man lever i nära relationer där man är underordnad vad gäller fysisk, psykisk eller social makt och att man far illa i relation till den man lever nära. De hot man kan uppleva i det här centrala mönstret är avvisande, instängdhet, fara för ens liv och den mening som kan uppstå är skam, skuld, tomhet, att känna sig dålig, hjälplös eller att allt är meningslöst. Vanliga hotresponser är att tvingas hantera överväldigande känslor genom att skydda sig från anknytningsbrott (till exempel genom att ha mer sex än man vill eller genom våld och hot) och sökande efter kontroll.
Subgrupper: Att överleva våld i nära relation – såsom fysisk och psykisk misshandel eller grava maktobalanser – samt migration eller trauma som ”ärvs” från generation till generation.
Källor/ vidare läsning:
Ramverket för Makt, Hot och Mening – Översikt (2024), Del 4.
The Power Threat Meaning Framework (2018), Kapitel 6.